Hondensporten

Hieronder een opsomming van de mogelijke hondensporten die je zou kunnen doen met je australian shepherd. Niet alleen een opsomming maar ik heb geprobeerd ook wat meer over de diverse sporten te vertellen. Heb je misschien nog vragen of aanvullingen op..... laat het mij maar weten.

Gedrag & Gehoorzaamheid

Uiteraard begin je met een puppie cursus en ben je de eerste maanden druk bezig om je hond te socialiseren. Dit socialiseren wil zeggen dat je de hond zoveel mogelijk moet laten wennen aan al die dingen die die in zijn leventje gaat tegenkomen. De pup moet wennen aan:

Als je bij een goede fokker je pup hebt gekocht zal die de pup aan de meeste geluiden hebben laten wennen. Dat betekent niet dat je als nieuwe eigenaar achterover kunt gaan leunen. Je zult het zelf ook moeten doen!!
Als het goed gaat kun je in G&G een tijd lang vooruit. Je doorloopt eerst de aanvangscursussen, die per club kunnen verschillen, en daarna achtereenvolgens G&G beginners, G&G 1, G&G 2 en G&G 3. Voor alle G&G cursussen kun je officiele diploma's halen. Dat gebeurt door examen af te leggen in de desbetreffende discipline. Al die examens worden gehouden onder auspicien van Cynophilia.
Heb je de smaak goed te paken dan kun je ook aan officiele G&G wedsrijden mee gaan doen. Dat kan vanaf G&G beginners. Vanaf G&G 1 zijn er ook Nederlandse Kampioenschappen waarvoor je je kunt kwalificeren.
Om je een idee te geven van welke oefeningen er zoal aan bod komen zie je hieronder een kleine opsomming. Afhankelijk van het nivo zal de ene oefening van een hoger nivo bijvoorbeeld langer duren dan die van een lager nivo.

Meer informatie vind je op de website van Cynophilia.

Agility

Agility ofwel behendigheid is een sport die uitermate geschikt is voor de australian shepherd. In deze sport is het de bedoeling dat de hond in een uitgezet parcours de diverse hindernissen in een zo snel mogelijke tijd neemt. De hindernissen bestaan o.a uit hordes, kattenloop, slurf, wip.
De honden kunnen hun energie er goed in kwijt. Uiteraard kun je deze sport zowel in wedstrijdverband als recreatief bij een club beoefenen.
Je kan niet gelijk vanaf pup af aan beginnen, daar je zult moeten wachten tot de hond uitgegroeid is. Wat je wel zou kunnen doen is bijvoorbeeld de pup laten wennen aan de diverse behendigheidstoestellen waarbij hoge sprongen en zo vermeden moet worden.
Meer informatie kun je uiteraard verkrijgen bij de plaatselijke vereniging of via de website van Cynophilia.

Dogfrisbee

Een in toenemende mate populair wordende tak van hondensport. een aantal jaren geleden van start gegaan in Nederland en nu nog steeds groeiende. De australian shepherd kom je vaak tegen bij deze sport. Ze zijn er uitstekend gechikt voor. Het is aan te raden de hond niet hoge sprongen te laten maken voordat ie de leeftijd van 18 maanden bereikt heeft. Je kan je pup al wel vast gek van maken door veel rollers te doen. Dat wil zeggen dat je de frisbee op zijn zijkant laat rollen waarna de pup er achter aan kan rennen en 'm zo kan oppakken. Een dogfrisbeewedstrijd kent de volgende onderdelen:

Breitensport

Breitensport komt van 'breedtesport' en komt oorspronkelijk uit Duitsland. Breitensport is een combinatie van gehoorzaamheid en behendigheid.
Breitensport bestaat uit 4 verplichte onderdelen:
  1. Gehoorzaamheid
  2. hierin zit een loopprogramma met divere onderdelen zoals, zit en blijf, af en blijf, wendingen, volgen in snelle pas, volgen in langzame pas etc.
  3. Slalomloop
  4. een loop van 75 meter die zo snel mogelijk afgelegd dient te worden. Hond moet bij de handler blijven. De slalomloop moet 2x afgelegd worden.
  5. Hordeloop
  6. 3 hordes die zo snel mogelijk genomen moet worden. Hond moet dichtbij blijven. Totale afstand ook 75 meter en ook wordt dit 2x gedaan.
  7. Hindernisbaan
  8. Zo snel mogelijk een parcours met 8 hindernissen afleggen. Ook dit wordt 2x gedaan.